Sinkki

sinkkiSinkki on yksi tunnetuimmista lisäravinteista, jota käytetään testosteronitasojen nostamiseen. Sinkki estää testosteronin muuntumista naishormoni estrogeeniksi sekä muuntaa estrogeenia testosteroniksi.

Stressi ja fyysinen rasitus voimistavat sinkin poistumista kehosta. Sinkkilisän käyttö harjoittelujakson aikana kuitenkin estää testosteritasojen tippumisen.

Sinkki on turvallinen ja yleisesti käytetty lisäravinne. Suurilla annoksilla ja pitkään käytettynä on kuitenkin riski kuparin puutokseen, koska sinkki ja kupari kilpailee kehoon imeytymisestä keskenään. 

Sinkki on välttämätön aine ihmisen elimistössä, eikä keho pysty varastoimaan sitä. Suositeltu annostus on 20-30 mg päivässä ja paras ajankohta lisäravinteen ottamiseen on illalla ennen nukkumaanmenoa.


D-Vitamiini

d vitamiiniJohtuen pohjoisesta sijainnistamme D-vitamiinin puutos on suomaisilla hyvin yleistä. Testosteronin tuotanto heikkenee jos D-vitamiinin veriarvot ovat alle 80 nmol/l ja vain 15%:lla tutkituista keski-ikäisistä suomalaisista vitamiiniveriarvo on yli 75 nmol/l.

D-vitamiini on myös korvaamaton, kun tarkastellaan siemennesteen valmistumista.

Saantisuosituksesta on Suomessa kiistelty jo pitkään, mutta 50-100 mikrogrammaa on tutkimusten mukaan turvallinen annos joka riittää nostamaan testosteroniarvoja. D-vitamiinilisät ovat tärkeitä Suomessa erityisesti talvisin.


ZMA 

ZMA (Zinc Magnesium Asparate) on yksi puhutuimmista testosteronin nostamiseen tarkoitetuista lisäravinteista tällä hetkellä. Se on sekoitus sinkkiä, magnesiumia ja B6-vitamiinia.

ZMA kokoaa yhteen optimaalisen määrän testosteronitasojen lisäämiseen tarvittavat lisäravinteet, eli 15 – 30 mg sinkkiä, 350 – 500 mg magnesiumia sekä 10 – 20 mg B6-vitamiinia.


L-arginiini

L-arginiini on aminohappo, jota ihmiskroppa tarvitsee typpioksidin tuottamiseksi. Typpioksidi vapauttaa GnRH hormonia, joka on vastuussa lutenisoivan hormonin vapauttamisesta. Tämä käynnistää kehossa testosteronin tuotannon.

Typpioksidi myös saa aikaan pienten verisuonten laajenemisen ja siten parantaa esimerkiksi lihasten verenkiertoa, auttaa sukupuolitoiminnassa ja parantaa verenpainetta. 

Ihmiskeho ei pysty tuottamaan L-arginiinia luonnollisesti.


Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris (eli okarennokki) on ruohokasvi, joka kasvaa yleisesti eri puolilla maapalloa. Sen avulla voidaan nostaa alentuneita testestoritasoja ja siksi anabolisten steroidin käyttäjien keskuudessa sitä on käytetty hormonikuurien jälkeen käynnistämään kehon omaa testosteronin tuotantoa.

Tutkimusten valossa suurempi hyöty Tribuluksen käytöstä on seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseen kuin testosteronitasojen nostamiseen.